Μεγάλος Χορηγός στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης
Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2023
Με τα μοναδικά χρώματα και τις γεμάτες ένταση και αρώματα γεύσεις των ελληνικών κρασιών ανοίγει ο 23ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης.
Το μεγάλο event του επώνυμου οίνου στη βόρειο Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στις 14, 15 και 16 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων γευσιγνωστών από όλο τον κόσμο.
Φέτος, η Κώστας Σίμος έχει την τιμή και την χαρά να είναι μεγάλος χορηγός της κορυφαίας εκδήλωσης για το επώνυμο ελληνικό κρασί και το απόσταγμα.
Η εταιρεία Σίμος Κώστας δραστηριοποιείται επί 30 και πλέον χρόνια στις εισαγωγές και στο εμπόριο γεωργικών και αμπελουργικών μηχανημάτων και αξιοποιεί τη γνώση και την εμπειρία της στον τομέα του γεωργικού εξοπλισμού πάντα με γνώμονα την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου, αντιμετωπίζοντας με σεβασμό τη γη και τον ιστορικό ελληνικό αμπελώνα.
Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης https://www.tiwc.gr/el αποτελεί εκδήλωση-θεσμό, η οποία διεξάγεται από το 1999, με τη συμμετοχή εκατοντάδων οινοποιητικών επιχειρήσεων, οι οποίες τον στηρίζουν όχι μόνο με τη συμμετοχή τους αλλά και με την υψηλή ποιότητα των κρασιών που παράγουν.
Ελληνικό Ποιοτικό Κρασί
Στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδείξει την ποιότητα του ελληνικού κρασιού και του αποστάγματος, ενθαρρύνοντας παράλληλα, τη συμμετοχή οίνων και αποσταγμάτων από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου του διαγωνισμού 25 γευσιγνώστες κριτές έχουν προσκληθεί να δοκιμάσουν και να βαθμολογήσουν “τυφλά” τα δείγματα των οίνων και των αποσταγμάτων που θα συμμετέχουν. Μάλιστα η βαθμολογία θα πραγματοποιηθεί μέσω αυτοματοποιημένου on line συστήματος με βάση τον τύπο, την ποικιλία του σταφυλιού τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά και φυσικά την εσοδεία.
Οι δηλώσεις συμμετοχής έκλεισαν στις 3 Φεβρουαρίου, ενώ τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθούν αμέσως μετά τη λήξη του στις 17 Φεβρουαρίου.
Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σάββατο στις 4 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Grand Hyatt.
Να σημειώσουμε ότι εκτός των διακρίσεων και των βραβείων που πρόκειται να δοθούν, ο κάθε παραγωγός που συμμετέχει στον διαγωνισμό μπορεί να ενημερωθεί για τη βαθμολογία που έλαβαν όλα τα δείγματα, καθώς και για τα σχόλια των κριτών.
Φυσικά ,κάθε βράβευση και τιμητική διάκριση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς το καταναλωτικό κοινό πληροφορείται για την ποιότητα των κρασιών μέσω του διαγωνισμού.
Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης διοργανώνεται με την υποστήριξη του κλάδου του κρασιού υπό την προεδρία του Master of Wine, Κωνσταντίνου Λαζαράκη.
Η απαιτητική χρονιά 2022 για την Αμπελουργία
Η χρονιά που πέρασε ήταν μια απαιτητική χρονιά για τους Έλληνες αμπελουργούς, οι οποίοι ωστόσο, παραμένουν σε εγρήγορση αντιμετωπίζοντας κάθε παράμετρο που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στους αμπελώνες και στην παραγωγή τους.
Οι πρώτες ενδείξεις από τη φετινή σοδειά όπως τις κατέγραψε στο δελτίο τρύγου της η Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» δείχνουν λευκούς οίνους με πλούσια αρώματα, ενώ οι ερυθροί διακρίνονται για τον έντονο φρουτώδη χαρακτήρα και την πολύ καλή φαινολική ωριμότητα.
Ο πλούτος του μακεδονικού αμπελώνα, ο οποίος παράγει μερικά από τα καλύτερα κρασιά παγκοσμίως είναι αδιαμφισβήτητος. Γηγενείς ποικιλίες, αλλά και διεθνείς καταφέρνουν να συνυπάρχουν αρμονικά, συνεχίζοντας την ιστορία του κρασιού στην Ελλάδα, μία από τις πλέον μακροχρόνιες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ερωτήσεις
1. Τι είναι ο sommelier;
Απ: Οι sommelier είναι οινολόγοι ή ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες στο χώρο του κρασιού. Μάλιστα η εκπαίδευση και η πιστοποίησή τους έχει βαθμίδες. Για παράδειγμα τα τελευταία 50 χρόνια λιγότεροι από 300 επαγγελματίες έχουν λάβει τον τίτλο του Master Sommelier παγκοσμίως.
2. Γευσιγνωσία ή κατανάλωση κρασιού;Απ: Είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Η γευσιγνωσία έχει ως στόχο την εκτίμηση των χαρακτηριστικών του κρασιού και των συστατικών του. Έτσι οποιαδήποτε υπερβολή κάνει τη μνήμη να μη θυμάται τίποτα.